Posted on

Cele mai mari cluburi europene ar putea fi forțate sa-si diminueze serios cheltuielile cu transferurile in urmatoarea perioada avand in vedere pandemia care a decimat finanțele fotbalului.

Cu toate ca unele campionate se vor relua curand se anunta schimbări majore, cu siguranță. Pentru sportul cel mai popular din lume impactul crizei noului coronavirus  nu va intarzi sa apara si se va resimți de ceva timp. Deocamdata cert este ca meciurile se vor disputa fara spectatori, cu ușile închise, calendarul competitional va fi ajustat si implicațiile financiare, atat pentru cluburi, cat si pentru competiții nu vor intarzia sa apara. Pentru multe cluburi din întreaga lume, pur și simplu supraviețuirea va fi o provocare. Vor fi reduceri de costuri, vor exista pierderi, vor fi luate decizii dificile de afaceri.

Ca si in alte domenii de activitatea, incertitudinea va lovi fotbalul. Iar acest lucru va lovi cu siguranță si piața transferurilor, experții prevestind o schimbare în săptămânile și lunile următoare. Este de asteptat ca sumele mari de transferuri și salariile astronomice sa dispara o perioada, cel puțin câțiva ani.

Jurnalistii de la Goal.com au stat de vorba cu multi specialisti din domeniu, inclusiv agenți de jucatori, directori de club, manageri și chiar fotbalisti, toti fiind de parere ca situatia generala este una alarmanta, intrebarea care se pune fiind cât de mare va fi impactul și cât va dura acesta pentru piata transferurilor.

Chiar și cele mai profitabile cluburi vor avea de suferit, intrucat inevitabil vor scadea veniturile din vanzarile de bilete, este de asteptat si ca spansorii isi vor diminua bugetele si chiar o scadere a veniturilor din transmisiile TV.

Ed Woodward, vicepreședintele executiv la Manchester United este de parere că „speculațiile în legătură cu transferurile de jucători pentru sute de milioane de euro în această vară par să ignore realitățile cu care se confruntă sportul.” Declaratia a venit pe un forum al suporterilor, intrebat de acestia ce sanse sunt ca Jadon Sancho, James Maddison și Jack Grealish sa fie adusi pe Old Traford.

Iar aceasta viziune este impartita de toti oamenii seriosi de fotbal. Uli Hoeness, fostul președinte al lui Bayern Munchen, a declarat pentru Kicker că nu-și poate imagina în următorii ani că vor exista transferuri pentru 100 de milioane de euro. De asemenea, Fabio Paratici, directorul sportiv al Juventus, este de parere ca „vor fi multe schimbari, o situație care va face fotbalul mai aproape de NBA”, conform Tuttosport. Beppe Marotta, directorul executiv al Inter Milano este de parere ca in fotbal va fi „o piață mai săracă” care va experimenta „o scădere generală a prețurilor”. Directorul sportiv al Udinese, Pierpaolo Marino a avansat si niste cifre, spunand ca „va fi o piață în recesiune, iar un jucător cu prețul de 50 de milioane de euro va valora acum 30 de milioane de euro”. Adica putin mai mult decat jumatate.