Posted on

KNVB, Federația Olandeză de Fotbal a organizat o videoconferință cu cluburile și impreuna au decis ca Eredivisie va reîncepe pe 19 iunie, daca aceasta data va avea unda verde si de la guvernul olandez.

Oficialii UEFA, prin presedintele Aleksander Ceferin, le-au comunicat federatiilor de specialitate că ligile care vor suspenda sezonul vor risca excluderea din cupele europene, asa ca Federația Olandeză de Fotbal, confotm Reuters a dat un comunicat prin care a stabilit data in care se vor relua meciurile din Eredivisie. Aceasta data va fi reconfirmată sau infirmata în circa 2 săptămâni, deoarece totul depinde de restricțiile de la acea vreme din cauza pandemiei de coronavirus. Jucătorii ar urma sa revina la antrenamentele individuale începând cu 15 mai, iar de pe 29 mai să se poată antrena cu toată echipă, proces urmat de disputarea unor partide amicale, astfel incat fotbalistii să simta ritmul competiției. Planul oficialilor este ca actuala stagiune să se termine pana pe 31 iulie, iar sezonul 2020 – 2021 să debuteze cu 3 săptămâni mai târziu decat era proghramat, în august. De asemenea, tot pe 19 iunie se vor relua meciurile si din al doilea esalon valoric olandez.

Acest anunt vine in contextul in care nu mai tarziu de săptămâna trecută Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar şi PSV Eindhoven au solicitat încheierea sezonului competitional curent. Reactiile au fost impartite, principalul contestatar fiind celebrul antrenor olandez Louis van Gaal, care a criticat cluburile care au avut o astfel de solicitare, argumentand ca că în sport intotdeauna echipa invingatoare se decide pe teren. Fostul antrenor al selecţionatei al Olandei şi a unor echipe puternice de club precum Barcelona, Bayern Munchen şi Manchester United, ajuns la 68 de ani nu este de acord cu solicitarea facuta de Marc Overmars, fostul sau elev si directorul tehnic a lui Ajax, liderul din Eredivisie, de a se încheia sezonului actual cu clasamentul din momentul opririi campionatului, decizie care i-ar face pe lancieri practic campioni. Ajax este la egalitate de puncte cu AZ Alkmaar în fruntea clasamentului, 56, dar are golaverajul mai bun.

De cealalta parte, sefii lui Ajax Amsterdam sunt de parere ca atat federatia din tara natala, cat si UEFA pun interesele economice mai presus decat sănătatea fotbalistilor şi a familiilor acestora, existand in continuare riscul de contaminare cu noul coronavirus.

Van Gaal face si o premonitie referitoarea la vanzarile de jucatori, fiind de parere ca niciun transfer in vară nu va mai depăşi suma de 100 milioane de euro, in contextul economic actual.